karriere &
netværk

Karriere og netværk

Efter have have gennemført programmet bliver du en del af Teach First Danmarks netværk af graduates. Det er et netværk af lærere, ledere, iværksættere og beslutningstagere i og uden for uddannelsessystemet, som kender børn og unges realitet i folkeskolen og kan samarbejde om at skabe lige muligheder for børn og unge i Danmark.

Ilustration: Teach First Danmarks forandringsteori. Læs mere om visionen her.

90 procent fortsætter et 3. år
Mange af vores graduates vælger at fortsætte med at undervise i folkeskolen ud over programmets to år. Det skyldes i høj grad, at de bliver bidt af deres arbejde og gerne vil følge deres 5. eller 6. klasse til afgangseksamen. Og det er godt, for det tager flere år at blive en rigtig dygtig lærer.

Vores graduates engagerer sig i skolen på mange måder ud over at undervise, fx som tillidsrepræsentanter. På sigt forventer vi, at  flere graduates også vil blive inspireret til karriereveje uden for folkeskolen, hvor de også kan bruge deres erfaringer til at arbejde for at skabe lige muligheder for børn og unge.

Læs fire historier om graduates, som har gennemført programmet.

Ingeniør: Startet egen NGO

“Børn skal lære ikke at frygte matematik ved at opleve, at det er sjovt og faktisk slet ikke er så svært”

Mikkel Bruun
B.Sc. i matematik og teknologi


Kort efter at have gennemført programmet i 2017 startede Mikkel sin egen NGO, ‘Lektiepiloter’, som med støtte fra Egmont Fonden hjælper forældre med at hjælpe deres børn med matematik-lektierne. Mikkel er nu sideløbende med sit NGO-arbejde i gang med at færdiggøre sine kandidatstudier på DTU og underviser også stadig.

 

“Siden 2012 har jeg arbejdet for at ændre børns og unges forhold til matematik. En af de vigtigste brikker i dette arbejde har været mine tre år i folkeskolen og det stærke netværk jeg blev en del af i Teach First. Jeg fik indsigt i nogle problemstillinger som virkelig har været en game changer i forhold til at forstå hvad der skal til for sikre især udsatte børn og unge gode matematik-færdigheder. 

Det stærke netværk hos Teach First Danmark betød, at jeg har kunnet udbrede Lektiepiloter til flere skoler og få andre Teach First-lærere til at introducere det på deres skoler. 

Jeg vil gerne kombinere lektiepiloter med et arbejde som ingeniør i en årrække, og uanset hvad, så fortsætter min kamp for at forbedre børn og unges forhold til matematik, og jeg vil også gerne undervise i folkeskolen igen, fordi det er så ubeskriveligt givende og vigtigt.”

Mikkel’s blog:

Artikler om Mikkel:

Økonom med ambitioner inden for uddannelse

“Jeg vil bygge bro mellem lærere og beslutningstagere, så vi kan løfte folkeskolen sammen“

Henriette Nylander
Cand.polit.


Efter tre år som lærer arbejder Henriette nu i Finansministeriet med uddannelse. Hun ser en fremtid som minister, skoleleder og lærer igen en dag.

“Min motivation for Teach First var todelt. For det første ville jeg hjælpe udsatte børn og forstå, hvorfor så mange børn falder bagud i folkeskolen. For det andet ville jeg forstå den kløft, der på nogle punkter er mellem embedsværket og de personer, der har deres hverdag i den danske folkeskole. 

Jeg er blevet klogere på begge dele, og jeg føler et ansvar for at forsøge at ændre de rammer, der gør det svært at rekruttere dygtige lærere og som gør det svært for dygtige lærere at udføre et job, de kan være tilfredse med.

Efter tre år som lærer arbejder jeg nu med uddannelse i Finansministeriet. Om 10 år er jeg måske skoleleder eller arbejder kommunalt med uddannelse. Hvis jeg en dag skulle få tilbuddet om at blive Undervisningsminister, siger jeg nok heller ikke sige nej tak! Det skulle heller ikke undre mig, at jeg igen er lærer en dag. Det er sjovt og udfordrende, og der er altid noget, man kan blive bedre til.  

Jeg har altid haft en lærer i maven, men jeg tvivler jeg på, at jeg var blevet lærer uden Teach First. Den vej, jeg har taget, har været god for mig, men jeg mener også, at den er gavnlig for samfundet. Teach First – og særligt personerne i i programmet – har gjort, at jeg næsten tør love, jeg beskæftiger mig med uddannelse om 50 år.”

Henriettes blog:

Artikler om Henriette:

Excel-hajen: Vinder af Politikens Undervisningspris

“Jeg har set elever gå fra at dumpe matematik til at få 10, fordi de får en lærer, der tror på dem og aldrig giver op”


Vibeke i medierne:

Vibeke Schmidt
M.Sc. Risk Management and Financial Engineering


Vibeke færdiggjorde programmet i 2018 og vandt  samme år Politikens Undervisningspris for bl.a. sit arbejde med at sikre udsatte folkeskoleelever bedre muligheder for at få gode praktikpladser i små og store virksomheder.

For mig er dét at være lærer ikke et job. Det er dét, man er. Jeg bliver også ofte betegnet som en ildsjæl, fordi jeg ikke kan lade være med at sætte ting i gang på skolen. Jeg har bl.a. været med til at starte en lektiecafe, hvor 10-15 af de svageste elever helt frivilligt får hjælp til at lave problemregning fredag eftermiddag. For de allerdygtigste er der fast-track-hold i matematik og engelsk, hvor de laver ekstra opgaver. I valgfagene programmering og iværksætteri kommer selvgjorte millionærer og professionelle virksomhedscoachs på besøg for at inspirere eleverne til at ville mere.

Jeg har tidligere arbejdet i konsulentbranchen og været hos Future Frontiers i England, som sjovt nok er startet af en Teach First alumne. Mit arbejde i folkeskolen har været en øjenåbner for mit netværk fra CBS og fra Hellerup, hvor jeg er opvokset. Det har været utroligt overraskende for dem, at uligheden er så stor, når det kommer til uddannelse. Det kan være svært at forstå, at der er børn, der får at vide, at de er uduelige og dumme af både forældre og lærere gennem mange år.

Det er vigtigt for mig at få mine elever til at drømme stort. Derfor har jeg fået over 50 kontakter fra mit netværk til at undervise, coache og støtte mine elever. 10 af mine elever har den dag i dag en mentor fra mit netværk eller et studiejob. Eleverne elsker det, og det gør de voksne også. Jeg har også brugt mit netværk aktivt til at skaffe en praktikplads hos Deloitte til en af mine elever. Nu ved han, at det er konsulent han skal være. Det skrev Politiken en række artikler om. 

Da mine 9. klasser lige er blevet færdige, vender jeg dog først tilbage til konsulentbranchen. Jeg vil gerne arbejde et par år med machine learning, da jeg mener, at data og kunstig intelligens bliver utrolig vigtig for fremtidens uddannelse. Men jeg slipper ikke helt Bavnehøj Skole – faktisk er jeg allerede i gang med at arrangere, at mine kollegaer kan komme og hjælpe eleverne med at sigte højere og få nogle store drømme. 

Jeg har elever, der aldrig har snakket om deres fremtid, fordi ingen gad lytte. Alle børn har brug for at møde bare én voksen, der lytter, spørger ind til dem, inspirerer, og måske allervigtigst tror på dem og deres potentiale. I fremtiden vil jeg fortsætte mit arbejde med at bygge bro mellem samfundslagene i Danmark.

Vibeke’s blog:

Konsulent på Borgen: “Føler jeg kan klare alt nu”

“Når jeg kigger tilbage på mine to år som graduate, er jeg slet ikke i tvivl om, hvor meget jeg har lært”

Ronja Lundberg
Cand.scient.pol.


Ronja blev en del af programmet i 2016. I dag arbejder hun som kampagnekonsulent hos Radikale Venstre og mærker stadig hver dag, hvad hun har givet sine elever og selv fået ud af programmet.


“Når jeg kigger tilbage på mine to år som graduate, er jeg slet ikke i tvivl om, hvor meget jeg har lært. Jeg hviler mere i mig selv, har en følelse af, at jeg kan klare alt, og så er jeg blevet meget bedre til at samarbejde med en bred vifte af mennesker. Jeg synes, jeg er blevet et mere helt og kompetent menneske gennem programmet, hvorfor jeg i dag også er en dygtigere statskundskaber end før programmets start.

Jeg tror på, at vi i Danmark har brug for mennesker, der bygger bro mellem professioner, geografiske områder og socioøkonomiske forhold, så vi lærer hinanden bedre at kende og ikke er så bange. Teach First Danmark har gjort mig til en brobygger – før kunne jeg kun forklare, hvordan Danmark divergerer. Nu forstår jeg det. Og jeg glemmer det aldrig, fordi alle mine skæve, skøre og skønne elevers historier og input har været med til at definere, hvordan jeg ser verden. Den viden bruger jeg aktivt hver dag både på min arbejdsplads og som privatperson.”

Teach First alumner understøtter Teach First Danmarks vision

“I vores netværk vil vi inspirere alumner til at tage sociale initiativer, der kan hjælpe udsatte børn og unge til at opnå deres fulde potentiale. Vi vil støtte og udfordre hinandens karrieremæssige til- og fravalg med personlig udvikling og den overordnede vision for øje.”
– Alumneforeningens vision

Foreningens formand:
Camilla Standhart
Kontakt: alumne@teachfirst.dk

Stiftet: 6. April 2018
Antal alumner: 40

Alumner på studietur i Tallin

I efteråret lød startskuddet for Teach First Danmark Alumneforenings første studietur. Ni alumner fra henholdsvis årgang 2015 og 2016 rejste fire dage til Tallinn for at blive klogere på det estiske uddannelsessystem og udveksle erfaringer med en af de ældste alumneforeninger i Teach for All netværket. Læs mere om studieturen her.


Bliv en del af Teach First Danmark