”Det er også kinesernes skyld, at der er corona.” Sådan siger en af mine elever for sjov, da vi har fjernundervisning under corona-nedlukningen.
Jeg griber hurtigt fat i kommentaren og forklarer, at den kan støde mennesker med asiatiske rødder, hvilket jeg selv har. Jeg forklarer, at det er en farlig stereotypificering at forbinde mennesker af asiatisk herkomst med farlige sygdomme og urenhed, og at det kan føre til racistiske hændelser.
Siden det første tilfælde af covid-19 i Kina har mange danskere med asiatisk baggrund nemlig oplevet øget diskrimination på baggrund af deres udseende.
Corona-krisen vidner om, at det er relevant, at vi tager diskussionen om repræsentation i folkeskolen op og lærer børnene ikke at dømme hinanden ud fra etnicitet, når der ligger mange nuancer bag pandemien.
Mangfoldighed er det bedste våben mod stereotyper
Staten fortæller os, at vi skal udvise samfundssind for at hjælpe hinanden igennem krisen, men det er svært at efterleve, hvis asiatiske borgere bliver fastholdt i stereotyper om at være urene og potentielle sygdomsbærere.
Derfor er vi nødt til at tale om, hvordan vi sikrer mangfoldighed ved at møde andre med empati og forståelse, fordi den krisesituation, vi befinder os i, påvirker os så forskelligt på baggrund af vores etniske tilhørsforhold.
Jeg arbejder på en folkeskole i et område, hvor majoriteten har etnisk dansk baggrund, og der er diskussionen om mangfoldighed vigtig på flere niveauer. Som lærere skal vi have særligt fokus på børn med asiatisk baggrund, som kan have det ekstra svært under disse omstændigheder, da de kan opleve at blive udskammet.
Majoriteten af etnisk danske lærere og elever kan have de bedste intentioner med undervisningen og klassefællesskabet, men de kan ubevidst glemme at tage højde for denne problematik.
Derfor er det også nødvendigt at inddrage andre kulturelle og sociale perspektiver end den etnisk danske, fordi majoriteten selvsagt ikke ved, hvordan det er at være en del af minoriteten.
Udvid elevernes horisont med globalt undervisningsmateriale
I denne periode har vi lærere mulighed for at undersøge og diskutere repræsentation og mangfoldighed i undervisningsmaterialer på de digitale læringsportaler, som vi har gratis til rådighed .
Jeg har fx justeret mit sidste engelskforløb i 9. klasse, da jeg fandt inspiration på andre portaler og nu inddrager flere engelsktalende lande og tidligere kolonier som Sydafrika og Indien for få mange kulturelle synspunkter i spil.
Det er vigtigt, at vi undersøger og reflekterer over, hvordan vi i højere grad kan inkludere elever med minoritetsbaggrunde i vores undervisningsplanlægning, så det hele ikke bliver på majoritetens præmisser. Alle elever skal kunne genkende sig selv i de undervisningsmaterialer, som de bliver præsenteret for.
Jeg håber, at corona-krisen har givet os alle stof til eftertanke og viser vigtigheden af, at vi gør op med stereotyper i folkeskolen og inkluderer vores elever med minoritetsbaggrunde.
Læs også
Non-profit foreningen Teach First Danmark kan stå klar med 300-400 kvalificerede lærere over de næste tre år
[...]
“I skolen fik jeg at vide, at jeg var for klog til at blive folkeskolelærer” (graduate i Berlingske)
[...]
En skolelærers skema
Som skolelærer har man rigtig mange skift og forskellige kasketter på. Du tænker måske, at [...]
En opgave min klasse elskede
Da jeg startede med at have klassen, havde jeg svært ved at få ro om [...]
Gode relationer, fælleskram og en hane med et afhugget hoved
Vi har hørt det før, relationerne er vigtige. Men hvorfor er de det, og hvordan [...]
Det Fantastiske Fællesskab
Jeg har flere gange tænkt, at jeg ikke ville have lyst til at gøre [...]
Ventetid er tænketid
Som folkeskolelærer bruger man mange forskellige tricks til at forbedre undervisningen og sikre mest mulig [...]
Gør det til din karriere at gøre en forskel
Som graduate gør du en forskel, og det kan du fortsætte med længe efter programmet. [...]