Om hvorfor jeg søgte Teach First Danmark

Tiden løber i en enorm fart. Jeg lukker øjnene en gang, og så er det blevet fredag. En hel uge med undervisning er gået. Jeg når knapt at tænke over, at nu er det weekend, før det igen er mandag.


Det er en smule vanvittigt, men det er også den bedste beslutning, jeg nogensinde har taget. Der er nu gået knapt to måneder, siden jeg startede som folkeskolelærer via Teach First Danmark-programmet, og der er ikke en eneste dag, hvor jeg er i tvivl om, hvorfor jeg tager på arbejde. Det er den største udfordring og det største ansvar, jeg nogensinde er blevet givet.

Jeg søgte programmet i november 2015. I januar fik jeg tilbudt en plads – et halvt år før skolestart. Jeg havde overvejet Teach First Danmark meget nøje. Min baggrund er økonomi fra Københavns Universitet, hvilket er et studium, jeg er meget glad for. Jeg har været ambitiøs og har lagt mange timer på studiet og i studiejob i ministerier, som øvelseslærer og i konsulentbranchen.

Min motivation for at vælge Teach First Danmark er todelt. Begge dele bunder i troen på, at vejen til et bedre samfund starter i folkeskolen. Det er i mit hoved meget alarmerende, at 17 pct. af eleverne går ud af folkeskolen uden at kunne læse, skrive eller regne tilstrækkeligt. Jeg ser det som et af Danmarks største problemer, og det er et problem, jeg vil arbejde for at løse. Man kan tale nok så meget om reformer, der skal øge og forbedre arbejdsudbuddet, men hvad hvis de vitterligt ikke har kvalifikationerne til nutidens jobmarked? For at starte et sted, tænkte jeg, at den bedst mulige måde at få indblik i problemstillingen og i kompleksiteten deri, var ved at blive folkeskolelærer.

Derudover er det mit indtryk, at der er en kløft mellem embedsmænd/konsulenter og de personer, der har deres dagligdag i den danske folkeskole. En mangel på anerkendelse af, hvad hinanden kan og gør. Hvis jeg kom ud på en folkeskole som ung konsulent, ville jeg være i tvivl om, om lærere ville se mig som en, der var på deres hold, eller blot som en der ville gøre livet surt for dem. Denne kløft er et dårligt grundlag for samarbejde, og uden samarbejde er det svært at forbedre forholdene for alle parter – hvilket, jeg tror på, er muligt.

Jeg håber, at arbejdet i folkeskolen kan give mig et indblik i udfordringerne og samtidig gøre det nemmere at samarbejde om det politiske og organisatoriske arbejde fremadrettet. Et samarbejde som jeg forventer at tage del i i et stigende omfang. Jeg har fået øje på mange udfordringer, som lærere står over for. Jeg har fået (ekstra) øje på det fantastiske arbejde, der bliver lavet, og på det kæmpe engagement mine kolleger har. At være lærer er et krævende og udfordrende job. Jeg ser allerede, at jeg kan gøre en forskel for mine elever, men jeg håber også, at mit indblik i folkeskolen kan være med til at fortælle historien om de seje lærere, der knokler hver dag, er konstruktive, imødekommende og som interesserer sig for deres elever.

Jeg glæder mig ufatteligt meget til arbejdet i folkeskolen. Jeg ved, at de to næste år bliver hårde, men det har jeg været indstillet på fra start. Og jeg springer stadig op af sengen kl. 05.30, når alarmen går.

— Helene Nylander, Teach First Danmark graduate

Følg med og få flere historier om at være Teach First Graduate og skriv mig endelig en mail, hvis der er noget særligt, du er nysgerrig efter at vide.