fbpx

Lav film med dine børn: Tal om følelser gennem film og skuespil

Hos Teach First Danmark udsender vi et dagligt nyhedsbrev i den periode, hvor skolerne er lukket på grund af covid19-virus. 

Dette nyhedsbrev er til dig, som skal hjælpe dit barn igennem en skoledag derhjemme. Her i nyhedsbrevet kan du få nemme idéer og inspiration til hjemmeundervisningen, som er særligt udformet af vores lærerfaglige mentorer. 

Lav film med dine børn: Tal om følelser gennem film og skuespil

Det er ikke altid, man får mange ord ud af sine børn, når man spørger: “Hvordan har din dag været?” For tiden har mange forældre mulighed for at bruge mere tid sammen med deres børn end normalt. I har derfor nu en oplagt chance for at tale sammen på en anden måde. Her kan skuespil og filmmanuskripter hjælpe jer godt på vej. 

Skriv et manuskript og kom tæt på hinanden

Når man spiller skuespil, skal man leve sig ind i en rolle og sætte sig ind i den person, man spiller. Det gør børn ofte i leg, hvor de leger, at de er mor, far, politimand, røver osv.

For at lave en film med dine børn skal I først lave et manuskript og udvikle karakterer, som har forskellige følelsesmæssige roller og tanker. Herigennem kan du skabe et samarbejde med dit barn, som giver rum til at tale.

Gennem skuespillet skal dit barn være en anden person. Det kræver, at barnet ser den nye person indefra. På den måde åbnes der op for en samtale om personligheder og tanker. Her vil det være naturligt at bede barnet sammenligne sig selv med karakteren.

Guide: Sådan laver du film med dit barn

1. FÆLLES SPILLEREGLER
Aftal nogle regler, så det bliver trygt og sjovt for alle. I kan tale om, at man ikke må lave sjov og gøre nar. Man skal støtte hinanden og vide, at alle gør sit bedste.

2. LAV EN HISTORIE
Hvad skal filmen handle om? I kan tale om noget, som I har oplevet sammen. Nogle gode og spændende minder? I kan også digte noget fra bunden. Her skal I tænke over, om det skal være en sjov, hyggelig eller en spændingsfilm. 
 

3. HVORDAN SKAL FILMEN BYGGES OP
Det er vigtigt at tale om, hvordan man skal lave filmen. Hvilke scener skal der være, og hvor skal de filmes? Man kan eventuelt tegne et storyboard. 
 

4. OPTAG
Hvem skal være skuespiller? Hvem skal filme? Er der en, der er instruktør? Hvad gør de forskellige? I kan også bare starte og se, hvor I ender.
 

5. REDIGERING AF FILMEN
Når I har filmet alle scener, så skal filmen klippes sammen. Der skal laves en rød tråd. Det kan I gøre på skoletube. Der kan I bruge et program, der hedder WeVideo. Det er gratis. Husk, at musik kan hjælpe med stemningen i filmen. 
 

6. FILM SKAL VÆRE SJOVT AT LAVE
Det her er noget, som I har gjort sammen. Derfor skal I selvfølgelig fejre resultatet sammen. Find popcorn frem og vis det gerne til venner og familie – hvis alle er med på, at man godt må vise det – selvfølgelig. Hav det rigtig sjovt!

På DR’s hjemmeside kan du også læse meget mere om, hvordan du laver film med dine børn.

>>Sådan laver du film med dit barn


Hvad kan I lave? Dagens tre gode ideer

Dit barns skole har højst sandsynligt givet besked om, hvad I skal lave hjemme – det skal I selvfølgelig gøre først. Her kan I få inspiration og idéer, hvad I kan lave derudover.

Husk, at denne tid også er en oplagt mulighed for at lave nogle hyggelige ting sammen med dit barn, fx at bage, spille brætspil eller gå en tur.

1. Tag i ZOOskole this site

Zoologisk Have holder lukket, men nu kan du og dit barn i stedet besøge dyrenes verden live på Facebook alle hverdage kl. 10-14. Undervisningen er primært for indskolingsbørn.

>>Tag en virtuel tur i Zoo

2. Prøv at lave grønt slim

Kan man bruge kartofler til andet end pomfritter og spise til aftensmad? Her er en opskrift på grønt slim, som I kan lave af kartoffelmel. Det er i bund og grund meget simpelt. Nogle kemiske bindinger brydes, og nye dannes – tilsæt lidt grøn frugtfarve – så er der grønt slim at lege med. Øvelsen er egnet til indskolingsbørn – lav øvelsen sammen med dit barn, da der skal bruges kogende vand.

>>Sådan laver man grønt slim

3. Bag chokoladekage og tal om energi 

Hvis I trænger til lidt lækkert at spise, så er her en opskrift på chokoladekage. Mens I bager, kan du tale med dit barn om kagens sammenhæng med klimaproblemerne: Hvor kommer kakao fra? Hvordan kan man spare på strømmen? Hvor ender emballagen henne, når vi smider den ud?

Opgaven egner sig til mellemtrin og udskoling.

>>Find opskrift og opgaver her


Dagens ‘brain breaks’

‘Brain breaks’ er korte aktive pauser, som man bruger i stillesiddende undervisning for at aktivere kroppen. Det giver mere energi og øger børnenes motivation og koncentration. 

“Ormen”
Her kommer jeres mavemuskler på arbejde, når I skal efterligne en orms bevægelser.

>>Sådan laver man øvelsen

“Stræk din krop”
Brug 5 min på at strække kroppen – få løsnet spændinger og fornyet energi!

>>Sådan laver man øvelsen


Husk ‘Dagens tænker’ til de store børn

Hver dag kl 7:30 stiller to af vores dygtige Teach First-lærere en ny matematikopgave på deres YouTube-kanal. Du får løsningen morgenen efter.

Opgaverne er lavet til 7.klasses niveau og opefter. De stiller krav til elevernes logik og regneforståelse. De vil dække forskellige emner, der vil variere i sværhedsgrad.

>>Gå til YouTube-kanalen


Få virtuel undervisning med Sofaskolen

Hver dag kl 8.00 byder Sofaskolen indenfor med gratis, virtuel undervisning i dansk og matematik til alle børn i grundskolen.

>>Kom godt igang med Sofaskolen

Læs også

Kom til sommerfest og generalforsamling hos Teach First Danmark fredag 7. juni 2024

Vi inviterer alle medlemmer, graduates og alumner til sommerfest og generalforsamling.

Kan vi regne med æbler og pærer? Ordvalg og sprogforståelse i matematikundervisning

TF-alumne Mikkel Stoltenberg har udgivet en bog om sprogets store betydning for elevernes udbytte af [...]

Velkommen til årgang 2023!

De nye Teach First-graduates er netop begyndt ude på skolerne. Tag godt imod dem!

Vi åbner for nye ansøgninger til vores vinteroptag

Skal der ske noget nyt i dit liv og din karriere? Drømmer du om at [...]

Her er vores to nye lærerfaglige mentorer

Vi kan nu med stolthed præsentere vores to nye lærerfaglige mentorer: Lasse Rømer og Thomas [...]

Sara er uddannet havbiolog, men arbejder som lærer på Tingbjerg Skole (artikel i Politiken)

Folkeskolen er i stor mangel på uddannede lærere. På Tingbjerg Skole er flere af lærerne [...]

Generalforsamling hos Teach First Danmark torsdag den 2. februar 2023

Der indkaldes til generalforsamling i foreningen torsdag den 2. februar kl. 19:00 i sekretariatets lokaler [...]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *