“At lykkes som lærer er at lykkes som samfund”

“At lykkes som lærer er at lykkes som menneske”, sagde filosoffen Jørgen Husted. Det er klogt sagt, og det er i den ånd, at vi skal skabe mere prestige om lærergerningen – for at lykkes som samfund.

Kommentar af Teach First Danmark i Børsen den 23. maj 2020

“Hvad gør man, når ens 3. klasse bare gerne vil vide, hvad atomkraft er, og ens egen forståelse er begrænset til et slogan, der ender med “nej tak!”?

Sådan spurgte en folkeskolelærer i forrige uge retorisk 200 andre graduates og lærerkolleger på Facebook, mens de ældste elever stadig modtog fjernundervisning:

“Man ringer til en ven. Karen tog lige pause fra fjernundervisning af sin 7. kl. for helt pædagogisk og underholdende at forklare atomets opbygning, fission og radioaktive processer. Men selvfølgelig først efter vi i klassen havde brugt 5 minutter på at gætte, hvor høj hun er…”

Klassen fandt frem til, at Karen er ret høj. Hun er også nyuddannet cand.scient. med et snit på lige godt 11 og er nu ved at uddanne sig til lærer gennem Teach First Danmark: Et program for udvalgte universitetskandidater, der underviser  på folkeskoler i udsatte områder og videreuddanner sig til lærere samtidigt. 

Sophia Bardenfleth i en undervisningstime på Kokkedal Skole. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Men hvorfor blive lærer, når man er en ung og toptunet statistiker, ingeniør eller jurist? Svaret er, at man kan inspirere og vise vejen for et ungt menneske. Og det store ansvar har vi brug for, at endnu flere tager på sig i et samfund, hvor det fortsat er 17 pct, som går ud af folkeskolen uden gode nok kundskaber til at klare en ungdomsuddannelse. 

Dygtige lærere er afgørende for et innovativt og demokratisk samfund. De skaber fundamentet for, at alle børn i Danmark kan udvikle deres potentiale uanset deres baggrund. Derfor skal vi sørge for, at lærergerningen bliver en af de mest anerkendte og prestigefyldte veje, man kan vælge. Det vil koste noget på kort sigt, men alternativet er meget dyrere på lang sigt.

Så hvad skal der til for at skabe mere prestige omkring lærergerningen? De sidste fem års erfaringer i Teach First Danmarks har givet os et praj.  ici

Siden 2014 har vi udvalgt godt 200 af de mest motiverede og bedst egnede folkeskolelærere blandt 2500 nyligt uddannede universitetskandidater. Deres motivation er moden og handler om, hvad de vil i virkeligheden, og hvor de kan gøre den største forskel. 

Vores erfaringer peger på, at det skal være svært at blive lærer; der skal være optagelsesprøver; teori skal kobles stærkt til praksis, og nye lærere skal have systematisk feedback og støtte for at styrke deres læring og modvirke frafald.

Kasper Hansen i en undervisningstime på Skolen på Herredsåsen.

I Finland er lærergerningen præget af stor respekt og anseelse. Ansøgertallet til den finske læreruddannelse er markant højere end antallet af studiepladser, så kun de bedste slipper ind. Der er stor prestige forbundet med at være lærer i Finland. 

Hvis de kan gøre det i Finland, kan vi gøre det i Danmark. For en ting er sikkert. Vi er nødt til at gøre noget mere ambitiøst. Fordi at lykkes som lærer er ikke alene at lykkes som menneske. Det er at bidrage til, at vi lykkes som samfund.

Læs også

Kan vi regne med æbler og pærer? Ordvalg og sprogforståelse i matematikundervisning

Vi kan nu med stolthed præsentere vores to nye lærerfaglige mentorer: Lasse Rømer og Thomas [...]

Velkommen til årgang 2023!

De nye Teach First-graduates er netop begyndt ude på skolerne. Tag godt imod dem!

Vi åbner for nye ansøgninger til vores vinteroptag

Skal der ske noget nyt i dit liv og din karriere? Drømmer du om at [...]

Her er vores to nye lærerfaglige mentorer

Vi kan nu med stolthed præsentere vores to nye lærerfaglige mentorer: Lasse Rømer og Thomas [...]

Sara er uddannet havbiolog, men arbejder som lærer på Tingbjerg Skole (artikel i Politiken)

Folkeskolen er i stor mangel på uddannede lærere. På Tingbjerg Skole er flere af lærerne [...]

Generalforsamling hos Teach First Danmark torsdag den 2. februar 2023

Der indkaldes til generalforsamling i foreningen torsdag den 2. februar kl. 19:00 i sekretariatets lokaler [...]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *