“At lykkes som lærer er at lykkes som menneske”, sagde filosoffen Jørgen Husted. Det er klogt sagt, og det er i den ånd, at vi skal skabe mere prestige om lærergerningen – for at lykkes som samfund.
Kommentar af Teach First Danmark i Børsen den 23. maj 2020
“Hvad gør man, når ens 3. klasse bare gerne vil vide, hvad atomkraft er, og ens egen forståelse er begrænset til et slogan, der ender med “nej tak!”?
Sådan spurgte en folkeskolelærer i forrige uge retorisk 200 andre graduates og lærerkolleger på Facebook, mens de ældste elever stadig modtog fjernundervisning:
“Man ringer til en ven. Karen tog lige pause fra fjernundervisning af sin 7. kl. for helt pædagogisk og underholdende at forklare atomets opbygning, fission og radioaktive processer. Men selvfølgelig først efter vi i klassen havde brugt 5 minutter på at gætte, hvor høj hun er…”
Klassen fandt frem til, at Karen er ret høj. Hun er også nyuddannet cand.scient. med et snit på lige godt 11 og er nu ved at uddanne sig til lærer gennem Teach First Danmark: Et program for udvalgte universitetskandidater, der underviser på folkeskoler i udsatte områder og videreuddanner sig til lærere samtidigt.

Men hvorfor blive lærer, når man er en ung og toptunet statistiker, ingeniør eller jurist? Svaret er, at man kan inspirere og vise vejen for et ungt menneske. Og det store ansvar har vi brug for, at endnu flere tager på sig i et samfund, hvor det fortsat er 17 pct, som går ud af folkeskolen uden gode nok kundskaber til at klare en ungdomsuddannelse.
Dygtige lærere er afgørende for et innovativt og demokratisk samfund. De skaber fundamentet for, at alle børn i Danmark kan udvikle deres potentiale uanset deres baggrund. Derfor skal vi sørge for, at lærergerningen bliver en af de mest anerkendte og prestigefyldte veje, man kan vælge. Det vil koste noget på kort sigt, men alternativet er meget dyrere på lang sigt.
Så hvad skal der til for at skabe mere prestige omkring lærergerningen? De sidste fem års erfaringer i Teach First Danmarks har givet os et praj. ici
Siden 2014 har vi udvalgt godt 200 af de mest motiverede og bedst egnede folkeskolelærere blandt 2500 nyligt uddannede universitetskandidater. Deres motivation er moden og handler om, hvad de vil i virkeligheden, og hvor de kan gøre den største forskel.
Vores erfaringer peger på, at det skal være svært at blive lærer; der skal være optagelsesprøver; teori skal kobles stærkt til praksis, og nye lærere skal have systematisk feedback og støtte for at styrke deres læring og modvirke frafald.

I Finland er lærergerningen præget af stor respekt og anseelse. Ansøgertallet til den finske læreruddannelse er markant højere end antallet af studiepladser, så kun de bedste slipper ind. Der er stor prestige forbundet med at være lærer i Finland.
Hvis de kan gøre det i Finland, kan vi gøre det i Danmark. For en ting er sikkert. Vi er nødt til at gøre noget mere ambitiøst. Fordi at lykkes som lærer er ikke alene at lykkes som menneske. Det er at bidrage til, at vi lykkes som samfund.
Læs også
Non-profit foreningen Teach First Danmark kan stå klar med 300-400 kvalificerede lærere over de næste tre år
[...]
“I skolen fik jeg at vide, at jeg var for klog til at blive folkeskolelærer” (graduate i Berlingske)
[...]
En skolelærers skema
Som skolelærer har man rigtig mange skift og forskellige kasketter på. Du tænker måske, at [...]
En opgave min klasse elskede
Da jeg startede med at have klassen, havde jeg svært ved at få ro om [...]
Gode relationer, fælleskram og en hane med et afhugget hoved
Vi har hørt det før, relationerne er vigtige. Men hvorfor er de det, og hvordan [...]
Det Fantastiske Fællesskab
Jeg har flere gange tænkt, at jeg ikke ville have lyst til at gøre [...]
Ventetid er tænketid
Som folkeskolelærer bruger man mange forskellige tricks til at forbedre undervisningen og sikre mest mulig [...]
Gør det til din karriere at gøre en forskel
Som graduate gør du en forskel, og det kan du fortsætte med længe efter programmet. [...]