Hvordan udvikler jeg mine ledelseskompetencer i programmet?

Som graduate kommer du ikke til at læse om ledelse. Du får ikke et ledelseskursus med et pensum. I stedet vil du opleve, at du udvikler dig som leder i praksis, når du skal træffe svære beslutninger, håndtere et stort ansvar, kommunikere klart og motivere andre. Efter programmets to år er ‘beviset’ på din udvikling ikke et kursusbevis, men den forskel, du har gjort for dine elever.

Den udvikling får du hjælp til. Du vil løbende sparre med andre graduates og med din personlige mentor. Det vil du gøre med afsæt i din hverdag og dine udfordringer på skolen. Din mentor vil også være din faste sparringspartner gennem hele programmet. 

Kreativ, respektfuld og tilpasset kommunikation 

I din hverdag på skolen vil du meget hurtigt få brug for vigtige kommunikationsværktøjer, som din mentor vil sparre med dig om. Alt efter om du snakker med en frustreret elev, en bekymret forælder, en gruppe trætte teenagere, en travl teammakker eller en ny vikar, skal du formidle forskelligt. Du vil stå i situationer, som både kræver personlig gennemslagskraft, kreativitet og indlevelse. De erfaringer vil du vokse med, og de vil både gøre dig til en dygtigere underviser og udvikle dine kompetencer til at motivere, organisere, skabe engagement og resultater sammen med andre.

Evnen til at inspirere og se potentialet i andre

I din hverdag på skolen skal du kunne give målrettet feedback. Den skal være let at forstå for dine elever og give dem lyst til at lytte til dig. For nogle elever vil det være vigtigt, at du løbende italesætter deres styrker, så de også selv ser, hvad de er gode til. For andre elever er vigtigt at få hjælp til at indgå positivt i klassens fællesskab. I den sammenhæng er det din lederrolle at være undersøgende og ambitiøs i forhold til at se andres menneskers potentialer og få dem til at vokse. 

Social intelligens, relationskompetencer og strategisk planlægning 

I din hverdag på skolen sætter du dig måske for, at din 8. klasse skal spare op til en udlandstur. Eller måske vil du lave en engelsk teaterforestilling med din 5. klasse? Med på turen har du måske både en dreng, der slås med sociale udfordringer derhjemme og en pige, der er ved at blive udredt for ADHD. I den situation skal du tænke strategisk og lave en plan, der sikrer en god gruppedynamik og tager højde for dit kendskab til de enkelte elever. Det kræver stærke personlige og sociale kompetencer, som du dels vil have med dig ind i programmet, men som du i høj grad også vil udvikle i løbet af programmet.  

Prioritering, overblik og vilje til udvikling 

I din hverdag på skolen vil have mange bolde i luften – rigtig mange. Du vil blive tvunget til at prioritere din tid benhårdt, lære at bevare overblikket og konstant navigere i nye og ukendte situationer. Du kommer helt sikkert til at begå fejl, og det er OK. Det vigtigste er, at du er indstillet på at lære af dine fejl og har et ønske om at udvikle dig. En god leder vil vide, at dette ikke bare er noget, man gør for sin egen skyld. Det er også en måde at passe på de mennesker, man har ansvaret for. 

Dette indlæg var udgivet den . Bookmark permalink.

Læs også

Velkommen til årgang 2023!

De nye Teach First-graduates er netop begyndt ude på skolerne. Tag godt imod dem!

Vi åbner for nye ansøgninger til vores vinteroptag

Skal der ske noget nyt i dit liv og din karriere? Drømmer du om at [...]

Her er vores to nye lærerfaglige mentorer

Vi kan nu med stolthed præsentere vores to nye lærerfaglige mentorer: Lasse Rømer og Thomas [...]

Sara er uddannet havbiolog, men arbejder som lærer på Tingbjerg Skole (artikel i Politiken)

Folkeskolen er i stor mangel på uddannede lærere. På Tingbjerg Skole er flere af lærerne [...]

Generalforsamling hos Teach First Danmark torsdag den 2. februar 2023

Der indkaldes til generalforsamling i foreningen torsdag den 2. februar kl. 19:00 i sekretariatets lokaler [...]

HURRA! Teach Frist Danmark optager den største årgang til dato

HURRA! I år har Teach First Danmark optaget den største årgang siden vi startede tilbage [...]