Sådan skriver du en god ansøgning til Teach First Danmarks graduate-program

Hvad er et graduate-program? Hvordan forløber optagelsesprocessen? Hvordan skriver du en god ansøgning?


Få gode råd til, hvordan du skriver en god ansøgning til en graduate-stilling. Bliv også klogere på Teach First Danmarks graduate-program, og hvad du skal lægge vægt på i din ansøgning og til vores optagelsesprøver.Afprøv dine kompetencer i et graduate-program

Graduate-programmer er populære blandt nyuddannede kandidater i Danmark. Det er typisk kombinerede uddannelses- og karriereforløb, hvor du roterer mellem forskellige afdelinger i en organisation og lærer forskellige forretningsområder at kende. Et graduate-program er derfor en god måde at afprøve dine kompetencer og interesser i forskellige jobfunktioner.

Det er samtidig et forløb, som kræver, at du er selvstændig, arbejdsom og åben for at lære. Du vil typisk få tilknyttet en mentor eller vejleder, som vil sparre med dig omkring din faglige udvikling. Det gør du også i Teach First Danmarks graduate-program, 

Stor konkurrence om graduate-stillinger

En virksomhed investerer mange ressourcer i at udvælge og uddanne de dygtigste kandidater. Det betyder også, at du skal udmærke dig, hvis du skal udvælges til en graduate-stilling.

Sådan kommer du i betragtning til et graduate-program

Sæt dig grundigt ind i virksomheden og i graduate-programmets indhold og krav. Spørg dig selv følgende spørgsmål, som kan hjælpe dig til at finde ud af, hvad du bør lægge vægt på i din ansøgning:

 • Hvad driver mig, hvad er jeg god til, og hvornår er jeg gladest i mit arbejde?
 • Hvad er de vigtigste mål og kompetencer i graduate-stillingen? Og er det noget, jeg brænder for – og hvorfor?
 • Hvad får virksomheden ud af at ansætte mig, og hvordan kan jeg gøre dette tydeligt for virksomheden?

 


Læs også: Hvad kræver det at blive Teach First graduate?Målret dit CV

Hvis du er nyuddannet, vil en graduate-stilling ofte være dit første fuldtidsjob. Derfor er det vigtigt, at du gør det tydeligt  i dit CV, hvad du har lavet i din studietid udover at studere.

Husk at tilpasse dit CV til stillingen. Det er også vigtigt, at dit CV er præcist og overskueligt. Tænk på, at din modtager typisk skimmer dit CV for at vurdere, om det skal nærlæses. 

Så tag din læser ved hånden og fremhæv dine vigtigste erfaringer og kompetencer i forhold til stillingen, herunder erfaringer som viser, at:

 • Du er godt til at arbejde selvstændigt og tage ansvar og har fokus på at komme i mål
 • Du er ambitiøs, arbejdsom og har et stort drive
 • Du har et højt energiniveau og kommer i mål
 • Du er god til at samarbejde og organisere
 • Du er godt til at analysere og præsentere 
 • Du er kvalitetsbevidst og får tingene fra hånden

Det kan du for eksempel vise gennem:

 • Relevante studiejobs og projekter
 • Case Competitions, priser, o.lign.
 • Tillidsposter og frivillighed
 • Fritidsaktiviteter og præstationer inden for sport
 • Et overskueligt CV og en gennemarbejdet ansøgning

Husk altid at liste din seneste erfaring først. Det gælder både for uddannelse og arbejdserfaring. List din arbejdserfaring før din uddannelse. Med mindre du søger en forskerstilling er det nok at kende din uddannelsesretning og hvornår du blev færdig. 

For hver stilling skal din rolle, dine opgaver og dit ansvar stå tydeligt. Det skal stå klart, om der er tale om en deltids- eller fuldtidsstilling, eller om du havde stillingen i 3 eller 9 måneder. Angiv det ugentlige antal timer. Det gælder alle erfaringer, også frivillige job. Husk at gøre rede for huller i dit CV. Vær tydelig, præcis og transparent.

Som nyligt uddannet bør du kunne holde dit CV på to A4-sider. Brug en klassisk font, for eksempel Calibri, og gør dit CV nemt at skimme med en læsbar tekststørrelse (10-12) og en pæn opsætning. Undlad unødig grafik, med mindre det demonstrerer en kompetence, som kræves i stillingen.

Hvis du har et godt CV-billede, så brug det og ellers undlad det. Et uprofessionelt billede kan ofte distrahere mere, end det gavner. Overvej et ‘summary’ øverst i dit CV, som på 5-6 linjer opsummerer din motivation og dine kompetencer i forhold til stillingen. Det viser også, at du gør dig umage.

Sådan skriver du den gode ansøgning

Din ansøgning skal overbevise læseren om, at du er kvalificeret til stillingen. Vær opmærksom på, at du ikke blot lister erfaringer, som allerede står i dit CV. Du skal uddybe din motivation og hvordan dine erfaringer, interesser og kompetencer (som fremgår af dit CV) er brugbare i stillingen. Sørg for at det svarer direkte på det, som stillingen efterspørger. 

Det er svært at rådgive om skrivestil, men find en balance mellem at justere dit sprog til virksomhedens kultur og samtidig føle dig hjemme i den måde, du skriver på. Hvis du ikke gør det, er det måske et tegn på, at det ikke er det rette sted for dig.

Hold din ansøgning på en A4-side med luft til siderne. Få andre til at læse din ansøgning igennem, så du undgår slå- og stavefejl. Det gælder naturligvis også for dit CV. Send dit CV og din ansøgning i pdf, så formatteringen ikke rykker sig.

Skriv en god ansøgning til en graduate-stilling hos Teach First Danmark

Først og fremmest skal det være tydeligt, at du har en dyb motivation for at være med til at løfte de børn i Danmark, der har mest brug for det. Derudover er det vigtigt, at du gør dig klart, hvad stillingen kræver, og hvad vi kigger efter hos kandidater. Læs mere om hvem vi søger.

Som en del din ansøgning skal du besvare tre spørgsmål i ansøgningsskemaet. Brug antallet af ord med omhu, så du svarer præcist. Du skal overbevise os om, at din motivation og dine erfaringer matcher det, vi leder efter. Det er en god idé at nærlæse hjemmesiden og komme til en infoaften, hvor du kan stille uddybende spørgsmål.

 


Se også: Kommende events


 

Sådan forbereder du dig til en optagelsesprøve hos Teach First Danmark

Hvis du udmærker dig i din ansøgning, vil du blive inviteret til en optagelsesdag sammen med andre udvalgte ansøgere. Her vil du prøve kræfter med:

 • En gruppeøvelse
 • Et interview
 • En undervisningstest

1. Undervisningstest

Undervisningstesten er din mulighed for at vise os, at du har flair for at undervise og tilrettelægge god undervisning. Du skal undervise i 7 minutter og vil i situationen have et voksent publikum. Men du skal forestille dig, at det er en 7. klasse og tilrettelægge din undervisning efter det.

2. Interview

Det individuelle interview varer 45 minutter. Her vil du blandt andet blive spurgt om din motivation for at søge programmet og blive bedt om at give eksempler på forskellige kompetencer.

3. Gruppeøvelse

I gruppeøvelsen skal du sammen med andre kandidater løse en opgave, som stilles på dagen. Øvelsen vil handle om en problemstilling, som du vil kunne opleve på en folkeskole i Danmark.

Efter optagelsesdagen

Efter optagelsesdagen vil du inden for to uger få at vide, om vi kan tilbyde dig en plads i programmet. Det vil fremgå af tilbuddet, hvilket område og hovedfag tilbuddet gælder for.

Hvis du bliver tilbudt en plads i programmet, vil du i løbet af foråret deltage i en introduktionsdag og en række andre aktiviteter, som vil informere dig om programmet og klæde dig på til det. Du vil i løbet af foråret og sommeren også komme til jobsamtaler hos en eller flere af vores partnerskoler.

Om Teach First Danmarks graduate-program

Teach First Danmarks graduate-program har fokus på at udvælge de dygtigste og mest motiverede bachelorer og kandidater på tværs af studieretninger, som kan bidrage til at sikre alle børn i Danmark muligheden for en god uddannelse, uanset social baggrund.

Til forskel for andre graduate-programmer, roterer du ikke i en organisation, men underviser på en folkeskole i et socialt udsat kvarter – på fuld tid og med fuld løn. Samtidig gennemfører du en fuld læreruddannelse, bliver støttet af en lærerfaglig mentor og sparrer med andre graduates til workshops med fokus på læring og ledelse.

Programmet er for dig, der vil være med til at inspirere og løfte de børn i Danmark, som har allermest brug for det. Det er samtidig et meget selektivt program.

For at blive optaget skal du have udpræget gode evner til lede, motivere og lære fra dig, herunder evner til at formidle, samarbejde, organisere og sætte dig ind i forskellige menneskers styrker og måder at tænke på. Et væsentligt fokus i udvælgelsen af kandidater til programmet er således, at dygtige undervisere og dygtige ledere har meget til fælles.

Du vil i programmet arbejde med dine evner til at lede og motivere som en integreret del af af dit arbejde som lærer. Det omfatter svære situationer, hvor du skal bevare overblikket og være meget bevidst om, hvordan du håndterer modstand og prioriterer dit arbejde. Det vil din mentor og workshops også støtte dig i at blive god til.

 

Bliv Teach First graduate

Bliv en del af et toårigt ledelsesudviklingsprogram, hvor du underviser og bidrager til at løfte de børn i folkeskolen, der har allermest brug for det.

The following two tabs change content below.

Thomas Alexander Hoelgaard, chef for kommunikation og rekruttering

Nyeste indlæg af Thomas Alexander Hoelgaard, chef for kommunikation og rekruttering (se alle)

Kommentarer

Læs også