fbpx

Forældre som lærernes medspillere

Som lærer har du kun direkte indflydelse på alt det, du laver med børnene i skolen. Mens alt andet i deres liv bliver påvirket af deres forældre. Derfor er forældresamarbejde helt essentielt, når man starter som lærer.


Det fandt Anita hurtigt ud af, da hun som graduate fra den første årgang i 2015 startede som lærer i indskolingen. Hun har gennem årene startet to 1. klasser op og er i dag afdelingsleder for indskolingen, så hun ved, hvad hun snakker om – forældresamarbejdet er sindssygt vigtigt. Men hvorfor? 

kj

Det allervigtigste er, at forældrene ved, at du vil deres barn det bedste.

“Som lærer har du brug for, at forældrene er dine medspillere, især når de bliver uenige med dig, og det kommer de til at blive. Hvis forældrene ikke er dine medspillere, kommer barnet til at stå i en loyalitetskonflikt mellem jer. Det allervigtigste er, at forældrene ved, at du vil deres barn det bedste.”

Hvordan kommer man så igang med et godt forældresamarbejde? Ifølge Anita skal du starte med at forventningsafstemme med dit team: “Selvom I kommer til at gøre tingene forskelligt, skal i fremstå som et samlet team. Det næste step er at sørge for, at den første forældrekontakt er positiv. Jeg gik systematisk til værks og kontaktede forældrene én efter én. Efter den første kontakt kræver et godt forældresamarbejder vedligeholdelse. Her gik jeg også systematisk til værks, for man må ikke glemme nogen, selvom man måske er fristet til kun at fokusere sit forældresamarbejde omkring de elever, der har det svært. Efterfølgende skal man gøre mindre og mindre, når kontakten først er etableret.

Det er dog vigtigt at huske, at forældrene har ret til at være uprofessionelle, men den ret har man ikke som lærer. Det er derfor vigtigt at anerkende dem og lade dem have deres følelser, uden at gå med på de følelser eller miste fatningen. Det kan altså godt være et svært samarbejde, men man må ikke acceptere, at det er et dårligt samarbejde!

Et godt forældresamarbejde kræver noget energi og opmærksomhed, men i sidste ende kommer det tifoldigt igen og det bidrager til bedre trivsel.”


Læs også

100 grunde til at blive graduate

Læs også

Kom til sommerfest og generalforsamling hos Teach First Danmark fredag 7. juni 2024

Vi inviterer alle medlemmer, graduates og alumner til sommerfest og generalforsamling.

Kan vi regne med æbler og pærer? Ordvalg og sprogforståelse i matematikundervisning

TF-alumne Mikkel Stoltenberg har udgivet en bog om sprogets store betydning for elevernes udbytte af [...]

Velkommen til årgang 2023!

De nye Teach First-graduates er netop begyndt ude på skolerne. Tag godt imod dem!

Vi åbner for nye ansøgninger til vores vinteroptag

Skal der ske noget nyt i dit liv og din karriere? Drømmer du om at [...]

Her er vores to nye lærerfaglige mentorer

Vi kan nu med stolthed præsentere vores to nye lærerfaglige mentorer: Lasse Rømer og Thomas [...]

Sara er uddannet havbiolog, men arbejder som lærer på Tingbjerg Skole (artikel i Politiken)

Folkeskolen er i stor mangel på uddannede lærere. På Tingbjerg Skole er flere af lærerne [...]

Generalforsamling hos Teach First Danmark torsdag den 2. februar 2023

Der indkaldes til generalforsamling i foreningen torsdag den 2. februar kl. 19:00 i sekretariatets lokaler [...]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *