Fra graduate til afdelingsleder på fire år

Lærer hjælper elev

Anita Ernst havde ikke forestillet sig en karriere i folkeskolen. Men så blev hun graduate. I dag fire år senere er hun afdelingsleder på Ellebjerg Skole.

Tidligere var Anita Ernst graduate på Tingbjerg Skole. I dag er hun afdelingsleder på Ellebjerg Skole.

“Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle, før jeg så opslaget fra Teach First Danmark. Pludselig var jeg slet ikke i tvivl,” fortæller Anita Ernst, der var del af Teach First Danmarks første årgang.

“Da jeg startede som graduate i folkeskolen, vidste jeg bare, at det var dér, jeg hører til. Det var kontakten med børnene, der gjorde det,” husker hun tilbage.

Med en kandidat i kommunikation og byplanlægning lå det ikke ligefrem i kortene, at hun skulle gøre karriere i folkeskolen. Alligevel havde hun altid haft en særlig interesse for at arbejde med udsatte børn. Som projektleder for Løkkefonden fik hun mere og mere lyst til at komme ud i “virkeligheden”.

“Jeg trængte simpelthen til at være sammen med nogle børn. Afstanden til virkeligheden var blevet alt for stor for mig, når jeg sad og planlagde projekter for børn, jeg aldrig så,” siger hun.

Lederstillingen kom snigende

I starten af programmet havde Anita Ernst en forestilling om, at hun skulle arbejde i folkeskolen i et par år og derefter skabe sig en karriere som konsulent. Den plan vendte hendes tid som graduate op og ned på. Pludselig lå skoleledelse højest på listen over drømmejobs, fortæller hun.

“Da vi afsluttede programmet, vidste jeg godt, at jeg skulle blive i folkeskolen, og at jeg skulle ledelsesvejen, men jeg havde ikke forventet, at det ville gå så hurtigt,” fortæller Anita Ernst, der kun lige har rundet sit fjerde år i folkeskolen.

Den 1. december 2019 tiltrådte hun sin nye stilling som afdelingsleder for indskolingen på Ellebjerg Skole i København.

Da vi afsluttede programmet, vidste jeg godt, at jeg skulle blive i folkeskolen, og at jeg skulle ledelsesvejen, men jeg havde ikke forventet, at det ville gå så hurtigt. 

Muligheden for at blive afdelingsleder kom stille og roligt snigende i takt med, at hun fik flere og flere opgaver, der lå uden for klasselokalet. Først blev hun tillidsrepræsentant. Så arbejdsmiljørepræsentant. Til sidst matematikvejleder.

“Jeg har været motiveret for at blive leder fra start. Med tiden er jeg blevet skarpere på, hvad ledelse vil sige i en skolekontekst,” siger hun og beskriver sin nye rolle som en masse personaleledelse, skrivebordsarbejde og kontakt med børn og forældre – bare uden at undervise.

Brug din faglighed

Det er med andre ord gået stærkt for Anita Ernst, der er den første Teach First’er med en lederstilling i folkeskolen. Det er også i skoleledelsen, at hun for alvor kan trække på sin akademiske baggrund, påpeger hun.

“Når man sidder med det strategiske, giver det super god mening at have en baggrund som min,” siger hun og understreger, at det ikke afgørende, hvilken faglighed man som graduate kommer med, så længe man forstår at gøre den gyldig i en folkeskolekontekst. I hendes tilfælde var det hendes analytiske evner.

“Jeg kan mærke, at jeg har en analytisk tilgang til tingene og et andet overblik end mange af mine kollegaer,” siger hun og skynder sig at tilføje:

“Og de har selvfølgelig en dybere lærerfaglighed, end jeg har.”

Med mit ledelsesansvar er jeg med til at ændre retningen for hele skolen og ikke kun for min klasse. Det handler pludselig om en større helhed og ikke længere om individer.

Gør en forskel i en større helhed

Anita Ernst lægger ikke skjul på, at hun savner den tætte kontakt med sine elever i sin nye hverdag. Hendes drivkraft som afdelingsleder er ønsket om at gøre en forskel for børnene på et andet niveau.

“Jeg føler, jeg har gjort kæmpe en forskel som lærer for det enkelte barn. I mit nye job gør jeg en forskel for børnene gennem den måde, man laver en skole på,” siger hun og påpeger, at hun i sin nye stilling også arbejder for Teach First Danmarks vision om at skabe forandring på folkeskoler i udsatte områder.

“Med mit ledelsesansvar er jeg med til at ændre retningen for hele skolen og ikke kun for min klasse. Det handler pludselig om en større helhed og ikke længere om individer,” uddyber hun.

 

 

Blå bog for Anita Ernst
– Er afdelingsleder for indskoling på Ellebjerg Skole
– Var graduate på Tingbjerg Skole fra 2015-2017 med naturfaglig profil og – var matematikvejleder
– Har en kandidat i Kommunikation og byplanlægning fra RUC
– Har tidligere arbejdet med udsatte børn og unge hos Løkkefonden og Lær for Livet

 

> Se flere cases med graduates og hvad de laver efter programmet


Vil du også være være med til at inspirere alle børn i Danmark til at opdage og udvikle deres fulde potentiale?

Bliv Teach First graduate

Bliv en del af et toårigt ledelsesudviklingsprogram, hvor du underviser og bidrager til at løfte de børn i folkeskolen, der har allermest brug for det.

Om programmetLæs også

Kan vi regne med æbler og pærer? Ordvalg og sprogforståelse i matematikundervisning

Vi kan nu med stolthed præsentere vores to nye lærerfaglige mentorer: Lasse Rømer og Thomas [...]

Velkommen til årgang 2023!

De nye Teach First-graduates er netop begyndt ude på skolerne. Tag godt imod dem!

Vi åbner for nye ansøgninger til vores vinteroptag

Skal der ske noget nyt i dit liv og din karriere? Drømmer du om at [...]

Her er vores to nye lærerfaglige mentorer

Vi kan nu med stolthed præsentere vores to nye lærerfaglige mentorer: Lasse Rømer og Thomas [...]

Sara er uddannet havbiolog, men arbejder som lærer på Tingbjerg Skole (artikel i Politiken)

Folkeskolen er i stor mangel på uddannede lærere. På Tingbjerg Skole er flere af lærerne [...]

Generalforsamling hos Teach First Danmark torsdag den 2. februar 2023

Der indkaldes til generalforsamling i foreningen torsdag den 2. februar kl. 19:00 i sekretariatets lokaler [...]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *