Anita Ernst havde ikke forestillet sig en karriere i folkeskolen. Men så blev hun graduate. I dag fire år senere er hun afdelingsleder på Ellebjerg Skole.

“Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle, før jeg så opslaget fra Teach First Danmark. Pludselig var jeg slet ikke i tvivl,” fortæller Anita Ernst, der var del af Teach First Danmarks første årgang.
“Da jeg startede som graduate i folkeskolen, vidste jeg bare, at det var dér, jeg hører til. Det var kontakten med børnene, der gjorde det,” husker hun tilbage.
Med en kandidat i kommunikation og byplanlægning lå det ikke ligefrem i kortene, at hun skulle gøre karriere i folkeskolen. Alligevel havde hun altid haft en særlig interesse for at arbejde med udsatte børn. Som projektleder for Løkkefonden fik hun mere og mere lyst til at komme ud i “virkeligheden”.
“Jeg trængte simpelthen til at være sammen med nogle børn. Afstanden til virkeligheden var blevet alt for stor for mig, når jeg sad og planlagde projekter for børn, jeg aldrig så,” siger hun.
Lederstillingen kom snigende
I starten af programmet havde Anita Ernst en forestilling om, at hun skulle arbejde i folkeskolen i et par år og derefter skabe sig en karriere som konsulent. Den plan vendte hendes tid som graduate op og ned på. Pludselig lå skoleledelse højest på listen over drømmejobs, fortæller hun.
“Da vi afsluttede programmet, vidste jeg godt, at jeg skulle blive i folkeskolen, og at jeg skulle ledelsesvejen, men jeg havde ikke forventet, at det ville gå så hurtigt,” fortæller Anita Ernst, der kun lige har rundet sit fjerde år i folkeskolen.
Den 1. december 2019 tiltrådte hun sin nye stilling som afdelingsleder for indskolingen på Ellebjerg Skole i København.
Da vi afsluttede programmet, vidste jeg godt, at jeg skulle blive i folkeskolen, og at jeg skulle ledelsesvejen, men jeg havde ikke forventet, at det ville gå så hurtigt.
Muligheden for at blive afdelingsleder kom stille og roligt snigende i takt med, at hun fik flere og flere opgaver, der lå uden for klasselokalet. Først blev hun tillidsrepræsentant. Så arbejdsmiljørepræsentant. Til sidst matematikvejleder.
“Jeg har været motiveret for at blive leder fra start. Med tiden er jeg blevet skarpere på, hvad ledelse vil sige i en skolekontekst,” siger hun og beskriver sin nye rolle som en masse personaleledelse, skrivebordsarbejde og kontakt med børn og forældre – bare uden at undervise.
Brug din faglighed
Det er med andre ord gået stærkt for Anita Ernst, der er den første Teach First’er med en lederstilling i folkeskolen. Det er også i skoleledelsen, at hun for alvor kan trække på sin akademiske baggrund, påpeger hun.
“Når man sidder med det strategiske, giver det super god mening at have en baggrund som min,” siger hun og understreger, at det ikke afgørende, hvilken faglighed man som graduate kommer med, så længe man forstår at gøre den gyldig i en folkeskolekontekst. I hendes tilfælde var det hendes analytiske evner.
“Jeg kan mærke, at jeg har en analytisk tilgang til tingene og et andet overblik end mange af mine kollegaer,” siger hun og skynder sig at tilføje:
“Og de har selvfølgelig en dybere lærerfaglighed, end jeg har.”
Med mit ledelsesansvar er jeg med til at ændre retningen for hele skolen og ikke kun for min klasse. Det handler pludselig om en større helhed og ikke længere om individer.
Gør en forskel i en større helhed
Anita Ernst lægger ikke skjul på, at hun savner den tætte kontakt med sine elever i sin nye hverdag. Hendes drivkraft som afdelingsleder er ønsket om at gøre en forskel for børnene på et andet niveau.
“Jeg føler, jeg har gjort kæmpe en forskel som lærer for det enkelte barn. I mit nye job gør jeg en forskel for børnene gennem den måde, man laver en skole på,” siger hun og påpeger, at hun i sin nye stilling også arbejder for Teach First Danmarks vision om at skabe forandring på folkeskoler i udsatte områder.
“Med mit ledelsesansvar er jeg med til at ændre retningen for hele skolen og ikke kun for min klasse. Det handler pludselig om en større helhed og ikke længere om individer,” uddyber hun.
Blå bog for Anita Ernst |
---|
– Er afdelingsleder for indskoling på Ellebjerg Skole – Var graduate på Tingbjerg Skole fra 2015-2017 med naturfaglig profil og – var matematikvejleder – Har en kandidat i Kommunikation og byplanlægning fra RUC – Har tidligere arbejdet med udsatte børn og unge hos Løkkefonden og Lær for Livet |
> Se flere cases med graduates og hvad de laver efter programmet
Vil du også være være med til at inspirere alle børn i Danmark til at opdage og udvikle deres fulde potentiale?
Bliv Teach First graduate
Bliv en del af et toårigt ledelsesudviklingsprogram, hvor du underviser og bidrager til at løfte de børn i folkeskolen, der har allermest brug for det.
Læs også
Non-profit foreningen Teach First Danmark kan stå klar med 300-400 kvalificerede lærere over de næste tre år
[...]
“I skolen fik jeg at vide, at jeg var for klog til at blive folkeskolelærer” (graduate i Berlingske)
[...]
En skolelærers skema
Som skolelærer har man rigtig mange skift og forskellige kasketter på. Du tænker måske, at [...]
En opgave min klasse elskede
Da jeg startede med at have klassen, havde jeg svært ved at få ro om [...]
Gode relationer, fælleskram og en hane med et afhugget hoved
Vi har hørt det før, relationerne er vigtige. Men hvorfor er de det, og hvordan [...]
Det Fantastiske Fællesskab
Jeg har flere gange tænkt, at jeg ikke ville have lyst til at gøre [...]
Ventetid er tænketid
Som folkeskolelærer bruger man mange forskellige tricks til at forbedre undervisningen og sikre mest mulig [...]
Gør det til din karriere at gøre en forskel
Som graduate gør du en forskel, og det kan du fortsætte med længe efter programmet. [...]