fbpx

Toptunet ingeniør på hemmelig mission i folkeskolen

Med topkarakterer i hånden fra DTU tog Sophia en beslutning. Hun ville være Teach First Graduate og være med til inspirere de børn i folkeskolen, som tror de ikke har talent for matematik og naturvidenskab.


[envira-gallery id=”19050″]

Af Marianne Vang Ryde og udgivet i DTUavisen. Læs artiklen i DTUavisen her.

Der er lang vej fra et roligt auditorium på DTU til et klasselokale med 27 krudtugler, som skal overbevises om, at matematik er sjovt og slet ikke umuligt at lære. Sophia Bardenfleth tog springet, da hun havde afsluttet sin kandidatuddannelse i matematisk modellering og computing. Og det har hun ikke fortrudt.

Efter to år på Teach Firsts Danmark toårige program har hun fået en læreruddannelse; men først og fremmest har hun lært meget om sig selv og fået en kæmpe respekt for lærerfaget. Hun føler, at hun har gjort en forskel for en masse børn og givet dem lyst til matematik – og måske endda til at blive ingeniører.

 

“Matematik er jo meget mere end regning. Det er både problemløsning, kreativ tænkning, ræsonnement, modellering og alt muligt andet. Det synes jeg stadig, der mangler en forståelse for i folkeskolen. Jeg forsøger at gøre det tydeligt for mine elever, at matematik ikke er noget, man enten kan eller ikke kan. Der er selvfølgelig nogle værktøjer, som de skal lære, men jeg viser dem også, at man sagtens kan være god til nogle sider af faget, selv om man er mindre god til andre”

Det er ikke alle børn, der har mulighed for at udvikle deres potentiale, og det problem forsøger den almennyttige organisation Teach First Danmark at løse ved at engagere universitetsuddannede til at undervise i deres fag på udsatte folkeskoler.

Sophia mødte Teach First på DTU, netop som hun var i gang med at overveje, hvad hun skulle efter sin kandidateksamen. Hun havde altid været optaget af undervisning og formidling og haft studiejob på Experimentarium og som hjælpelærer, og hun kunne godt se sig selv som folkeskolelærer. Så sammen med 30 andre kandidater fra en masse forskellige fag satte hun sig tilbage på skolebænken for at få nogle undervisningsfaglige kompetencer i pædagogik og didaktik.

Skolebænken blev dog hurtigt suppleret med den virkelig verden. Efter seks ugers pædagogisk sommerakademi stod hun pludselig over for 5. b på Kokkedal Skole, hvor hun var blevet ansat. Det var temmelig overvældende, indrømmer hun:

“27 små mennesker med hver deres udfordringer og behov. Jeg var deres femte matematiklærer på fem år. Jeg indså hurtigt, at det vigtigste var at skabe en relation til dem og få dem til at stole på, at jeg interesserede mig for dem og kunne føre dem et sted hen, der gav mening.”

„Jeg har indset, at der ligger en stor opgave i at give folkeskoleelever en dybere forståelse for den teknologi, der omgiver dem i hverdagen. De er superbrugere, men de ved ikke meget om, hvordan teknologien egentlig virker.“

Matematik er mere end regning

Sophia startede selv med at synes, at matematik var svært og kedeligt – hun hadede ligefrem hovedregning. Men så fik hun en lærer, der fik hende til at se, at hun egentlig var meget matematisk anlagt, og han gav hende en kæmpe glæde ved faget.

“Matematik er jo meget mere end regning. Det er både problemløsning, kreativ tænkning, ræsonnement, modellering og alt muligt andet. Det synes jeg stadig, der mangler en forståelse for i folkeskolen. Jeg forsøger at gøre det tydeligt for mine elever, at matematik ikke er noget, man enten kan eller ikke kan. Der er selvfølgelig nogle værktøjer, som de skal lære, men jeg viser dem også, at man sagtens kan være god til nogle sider af faget, selv om man er mindre god til andre.”

Sophia forsøger blandt andet at stimulere interessen for matematik og hendes to andre linjefag, fysik/kemi og natur/teknologi, ved at vise dem, hvad hun selv har arbejdet med på DTU, og i det hele taget hvad fagene kan bruges til i virkeligheden.

“Jeg har indset, at der ligger en stor opgave i at give folkeskoleelever en dybere forståelse for den teknologi, der omgiver dem i hverdagen. De er superbrugere, men de ved ikke meget om, hvordan teknologien egentlig virker.“

Fra lærer til leder

Teach First reklamerer med, at graduate programmet ikke bare er en lærer-, men også en lederuddannelse. Sophia mærker da også tydeligt, at hun har udviklet sig enormt på det personlige plan i løbet af sine to år i folkeskolen. Og hun har engageret sig så meget i sine elever, at hun tager i hvert fald et år til, så hun kan følge ’sin’ klasse til syvende og måske længere.

“Jeg har fået mange flere muligheder med Teach First, og jeg håber også, jeg har gjort en forskel for nogle af børnene. Jeg har fortalt dem, at der er min hemmelige mission, at så mange som muligt skal blive ingeniører. Nu må vi se, hvor mange, jeg har fået på krogen.” this site

Vil du være med?

Bliv Teach First graduate

Bliv en del af et ambitiøst program for de bedst egnede bachelorer og kandidater, som vil bidrage til at løse et af Danmarks største problemer. Det handler om at skabe lige muligheder for alle børn og unge i Danmark – uanset deres sociale baggrund.

Om programmet

Læs også:

 

Her er 4 gode grunde til, du skal blive graduate og undervise i matematik

 

Jurist og graduate: Fra de bonede gulve til skolegården. ”Mine hænder var blevet kolde”.

Læs også

Kom til sommerfest og generalforsamling hos Teach First Danmark fredag 7. juni 2024

Vi inviterer alle medlemmer, graduates og alumner til sommerfest og generalforsamling.

Kan vi regne med æbler og pærer? Ordvalg og sprogforståelse i matematikundervisning

TF-alumne Mikkel Stoltenberg har udgivet en bog om sprogets store betydning for elevernes udbytte af [...]

Velkommen til årgang 2023!

De nye Teach First-graduates er netop begyndt ude på skolerne. Tag godt imod dem!

Vi åbner for nye ansøgninger til vores vinteroptag

Skal der ske noget nyt i dit liv og din karriere? Drømmer du om at [...]

Her er vores to nye lærerfaglige mentorer

Vi kan nu med stolthed præsentere vores to nye lærerfaglige mentorer: Lasse Rømer og Thomas [...]

Sara er uddannet havbiolog, men arbejder som lærer på Tingbjerg Skole (artikel i Politiken)

Folkeskolen er i stor mangel på uddannede lærere. På Tingbjerg Skole er flere af lærerne [...]

Generalforsamling hos Teach First Danmark torsdag den 2. februar 2023

Der indkaldes til generalforsamling i foreningen torsdag den 2. februar kl. 19:00 i sekretariatets lokaler [...]